Historien om Hvarre-hestene.

Kr. Rasmussen med Oberst-hopper Blis og Fylla
Kr. Rasmussen med Oberst-hopper Blis og Fylla

Kristian Rasmussen, som grundlagde Hvarre-hestene, købte i 1940 ejendommen i Hvarre. Her havde Kristian jydske eliteheste som arbejdskraft indtil 1958, hvor han købte den første oldenborg hoppe, nemlig Ritta, som tog fine præmier på dyrskuerne. Men hun var vanskelig at få med føl. Derfor købte Kristian hoppeføllet Fanny OL 5412 efter Grundberg og det skulle vise sig at være et særdeles godt køb. Fanny blev stammoder til alle de gode heste her i Hvarre.
Fanny fik flere afkom efter Oberst. Især 2 hopper fik stor betydning, Blis OL 5800 (f. 1965) og Fylla (f.1968).
Blis fik flere Aleksander afkom, f.eks. hingsten Sander af Hvarre OLH 582, Alek af Hvarre (senere Patrick of Finland) samt Ann af Hvarre ROL 7332. Sander af Hvarre var et stort dressur-talent, som da også blev solgt som dressur-hest til Tyskland. Forinden lavede han 2 kårede sønner, Kim- og Claudie-Damsgård. Patrick of Finland viste sig ligeledes at være et dressur talent. Han blev købt af Kyra Kyrklund til en finsk juniorrytter, som i 1998 red VM i Rom på hesten. Ann af Hvarre blev i 1986 årets hoppe og kåret i 1.KL.A (se mere om Ann under hopper).
Fylla fik ligeledes et markant stykke afkom efter Aleksander, nemlig Aleksia af Hvarre. Aleksia af Hvarre blev i 1975 kåret i DH i DV-regi og i 1.KL.A i DOA. Aleksander-hopper som blev bedækket ved varmblodshingste gik udelukkende til Dansk Varmblod. Aleksia af Hvarre avlede i første omgang i DV-regi en elitehoppe efter Fleuret, Fatima af Hvarre. Fatima af Hvarre kan specielt fremhæves, da hun blev avls- og stamhoppe på varmblodsstutteriet Engshøj ved Klaus Fogh.
Som resultaterne tydeligt fortæller, var det et held for dansk ride- og hesteavl, at Kristian Rasmussen ikke skippede hestene dengang i 1969, da den første traktor kom til gården. Men det hænger naturligvis sammen med, at for Kristian var hestene mere end blot en trækkraft - det var hans store interesse.
Kristian har vundet adskillige pløje-stævner. Han elskede også at køre. Han spændte tit "de 2 Blisse" Oberst-hopperne, Blis og Fylla, for sin sorte charabanc. Kristian var bl.a. også formand for Rold-Vebbestrup Hesteforsikring i 39 år.
I 1978 overtog sønnen Aage B. Rasmussen hesteholdet og gården i Hvarre. Der er sket en del i Hvarre siden da. Der er blevet bygget en masse til og hesteholdet er også vokset enormt - men kvaliteten af opdrættet er stadig i top.
Aage var i starten af ´70erne ansat hos Erik Thomsen, hvor han kørte ud til hoppe-ejerne med bl.a. hingsten Aleksander.
Aage er en usædvanlig flittig udstiller, både på kåringspladser, ved Ungskuet i Herning samt dyrskuet i Aalborg, og er altid placeret på de bedste pladser. Her i 2008 har Aage da også 48 års erfaring med opdræt og avlsarbejde.
Aage har ligeledes overtaget sin faders store lidenskab for hestevognskørsel. Han kører til bryllupper, med konfirmander og studenter samt skovturer. Han har også af 2 gange siddet i DOA´s bestyrelse som kasserer. Han har desuden været formand for Aktivitetsudvalg Nord.
Både Kristian og Aage er blevet belønnet med DOA´s fornemmeste pris "Præstegårdens Opdrætterpris". Den er givet for godt og sikkert avlsarbejde/opdræt.
I det "civile" liv er Aage entreprenør. Han er gift med Hanne, og de har børnene Janni, Heidi og Pia.